Dr. Michael Greger MD : 
"Based on its elevated antioxidant levels, organic produce may be considered 20-40 % healthier"
   Home  > Toppers  >  Bio

 

 

 

 

Voordelen van biologisch eten


Bij onderzoek (2006) naar de groei van kankercellen in een petrischaal, bleken vooral biologische aardbeien de groei van kankercellen het meest te onderdrukken, meer dan niet-biologische aardbeien. (abstract van het artikel)

Het voordeel van bio ligt volgens de meeste studies meer in de fytonutriënten dan in de vitaminen en mineralen. Maar het vitaminen- en mineralengehalte kan ook hoger liggen. Zo bevatten bio tomaten volgens een recent onderzoek 55% meer vitamine C dan niet-bio tomaten. Fytonutriënten zijn voedingsstoffen met anti-ontstekende werking en/of anti-oxidant-activiteit. In de voedingsleer worden ze nog erg onderschat en onderbelicht.

Planten maken bijvoorbeeld het fytonutriënt salicylzuur aan voor hun eigen verdediging. Maar niet-bio planten, die bespoten worden met pesticiden, hoeven zich niet zo sterk te verdedigen. Ze blijken dan ook minder salicylzuur aan te maken. Zo werd bijvoorbeeld in soep op basis van bio groenten, 6x meer salicylzuur aangetroffen dan bij gebruik van niet-bio groenten.

Salicylzuur is het actieve ingrediënt in aspirine. In tegenstelling tot aspirine hebben bio plantaardige voedingsmiddelen geen negatieve bijwerkingen. Enkel positieve. Bio groenten en fruit hebben lagere niveaus aan schadelijke pesticiden, cadmium (tot 48% lager) en stikstof. Cadmium wordt in verband gebracht met verstoorde nierwerking, stikstof met bepaalde kankers. (bron: Weekend Knack)

 

 

  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer