Brenda Davis RD : 
"The very best whole grains that you could eat are what we call intact whole grains."
   Home   >  10 stappen  >  2. koolhydraatbronnen

 

 

 

 

Stap 2: selecteer je koolhydraatbronnen zorgvuldig

Geraffineerde koolhydraten moeten we vermijden: suiker, wit brood, witte deegwaren,…
Bij het raffinageproces worden de voedzaamste bestanddelen van de graankorrel weggenomen:

  • 80-90% van de voedingsvezels gaat verloren
  • 70-80% van de vitaminen en mineralen gaat verloren
  • 95% van de fytonutriënten gaat verloren!

Bovendien eet niemand een kom witte bloem. Om er iets van te bakken wordt de bloem nog eens vermengd met vet, suiker, zout en additieven.

Geraffineerde koolhydraten bevorderen overeten en overgewicht. Ze hebben een negatieve invloed op bloedlipiden (vetten in het bloed), bloeddruk en hartziekten. Ze verminderen de insulinegevoeligheid en vergroten op die manier het risico op diabetes type 2. Ze verhogen ook het risico op gastro-intestinale ziekten, inclusief kanker, dragen bij tot leververvetting, bevorderen ontsteking en verzwakken het afweersysteem.

Zelfs volkorengranen variëren sterk in hoe waardevol ze zijn voor onze gezondheid. In de volkorengraanhiërarchie staan intacte volkorengranen aan de top. Als je ze laat kiemen vermindert de antinutriënten-inhoud. Kiemen zorgt ook voor een betere opname van voedingsstoffen, verhoogt de fytonutriënten- en antioxidanteninhoud (+ 300- à 500 %!) en vermindert de gluten.
Helemaal onderaan de hiërarchie staan gepofte granen. Hoe meer naar de bodem van de hiërarchie, hoe groter de oppervlakte van de granen, hoe hoger de glycemische index en hoe lager de voedingswaarde omdat de voedingsstoffen aan de lucht blootgesteld worden. Meer uitleg door diëtiste Brenda Davis RD in dit filmpje.

 

Een groot probleem is dat we te veel suiker binnenkrijgen via frisdrank. Op die manier werkt ons controlemechanisme niet juist. Bij vaste voeding herkent ons lichaam de inname van calorieën, maar bij vloeistof voelt het aan alsof er geen calorieën ingenomen werden. Dit leidt tot overgewicht.

Toegevoegde suiker leidt tot overgewicht, chronische ziekten en vroegtijdige sterfte.

Fruit bevat van nature veel suiker: fructose. Dit suiker in fruit is beschermend als het fruit in zijn natuurlijke vorm (dus in het fruit zelf!) gegeten wordt. De vezels in het fruit vertragen de opname van de fructose en zorgen voor een verzadigend gevoel. De antioxidanten in het fruit verminderen oxidatieve stress en de fytonutriënten beschermen tegen ziekten. Fruit bevat belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, vitamine C en foliumzuur.
Te veel fructose in onnatuurlijke, geraffineerde vorm (vb agavesiroop) is nog problematischer dan teveel glucose: vooral belastend en vervettend voor de lever. Als zoetmiddel is het dan beter om gedroogd fruit te gebruiken.

  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer