Brenda Davis RD : 
"We want to select foods that contribute to health, rather than undermine it."
   Home  >  10 stappen  >  1. whole plant foods

 

 

 

 

Stap 1: Maak “whole plant foods” het fundament van je eetpatroon

"Whole foods" zijn voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij de natuur staan: er is niets aan toegevoegd en er is niets van weggenomen, of eventueel enkel de schil. Bewerkingen verminderen over het algemeen de voedingswaarde. Enkele bewerkingen die de voedingswaarde wel kunnen verhogen, zijn bijvoorbeeld kiemen of fermenteren. Ook koken kan de opneembaarheid van bepaalde voedingsstoffen verhogen, maar anderzijds ook de werking van bepaalde enzymen verminderen.

We eten best minstens 10 porties kleurrijke groenten en fruit per dag. Dit is meer dan de officiële aanbeveling, maar de officiële aanbeveling is eerder praktisch gericht dan wat echt het beste is voor een optimale gezondheid. Groenten & fruit zijn ‘nutriëntdense’ voedingsmiddelen: ze bevatten veel voedingsstoffen per calorie. We willen het meeste halen uit elke calorie die we consumeren. Voor meer info hierover, zie de website dr. J. Fuhrman MD.

Je kan een zieke persoon vergelijken met een huis dat in brand staat: alles wat je eet, zal ofwel dienen als olie ofwel als water. Eet daarom minstens 3-4 porties groene groenten, en enkele porties rood, oranje, geel, paars, blauw, wit, beige: al deze verschillende kleuren voorzien ons van verschillende gezondheidsbevorderende voedingsstoffen. De grootte van 1 portie kan je vergelijken met bijvoorbeeld een tennisbal, een gloeilamp, een golfbal, een computermuis, een potlood, 1 of 2 baseballs afhankelijk van hoe compact het voedingsmiddel is.

Bereid groenten best zonder vetstof. Olie is één van de minst nutriëntdense voedingsmiddelen. Olie is t.o.v. vetrijke plantaardige voeding wat suiker is t.o.v. koolhydraatrijke plantaardige voedingsmiddelen: één macronutriënt (vet of koolhydraten) werd er uit genomen voor gebruik, en alle waardevolle voedingsstoffen werden achtergelaten: de fytonutriënten, de antioxidanten, enz. …

Eet dagelijks peulvruchten: dit zijn de meest geconcentreerde bronnen van vezels, eiwitten, ijzer, zink en sommige andere spoorelementen: het zijn zeer zeer waardevolle voedingsmiddelen. Bij onderzoek bij personen 70+ jaar oud bleken peulvruchten de enige (statistisch significante) indicator van een lang leven! Elke 20 gram peulvruchten gaf 7 à 8 % reductie van de sterfte!
> meer over peulvruchten

Eet minstens 1 portie (1 ounce) noten & zaden per dag, en liefst van elk 1 portie. Dit kan je leven verlengen, hart- en vaatziekten, diabetes, metabool syndroom, en waarschijnlijk ook dementie, maculaire degeneratie en galstenen voorkomen. Ze bevatten essentiële vetzuren, weinig verzadigde vetten, zijn een goede bron van vitamine E, vitaminen van B-complex, vitamine K en ze bevatten bijzonder veel spoorelementen, veel fytonutriënten en antioxidanten. Ze hebben een lage glycemische index en glycemische lading (de laagste van alle plantaardige voedingsmiddelen). Ze bevatten veel arginine. Dit is een aminozuur dat de bloedvaten verbreedt en zo de bloedstroom verbetert.

Eet volkorengranen, vooral intacte. Ze zijn een bron van eiwitten en energie, B-vitaminen en voedingsvezels. Eet eerst de andere (bovenstaande) voedingsgroepen, en daarna de granen, in een hoeveelheid afhankelijk van je energiebehoefte. Volkorengranen zijn in allerlei vormen te koop. In deze video legt diëtiste Brenda Davis uit dat er binnen de volkorengranen de beste en de minst goede keuze is.Veel kruiden & specerijen, zoals gember, kurkuma en kaneel, hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Gebruik ze zo veel mogelijk ter vervanging van zout.

  
   © volwaardigplantaardig.be 2016  - info@volwaardigplantaardig.be
   De info op deze website mag overgenomen worden met bronvermelding.

   disclaimer